Kardoff: “Safranbolu’da her şey 4×4?lüktü”

Caner Akkafa - Malik Akkafa

Safranbolu’da Caner Akkafa – Malik Akkafa birinci oldular..

Türkiye Offrad Şampiyonası?nın ikinci yarışı olan Safranbolu Offroad Yarışı?nın organize eden Karabük Offroad Kulübü (Kardoff) genel sekreteri Rüstem Kılıç, ulusla yarışları ile ilgili olarak yapılan eleştiriler için ajansa bir özeleştiri gönderdi. Kılıç?ın ?doğruları artıralım ve destekleyelim, yanlış yapmayalım, yapanları da uyaralım? diye vurguladığı görüşlerini aynen yayınlıyoruz..

Öncelikle ,Tosfed Türkiye Ulusal Off-Road yarışı 2. ayağı Safranbolu organizasyonuna göstermiş olduğunuz ilgiye ve off-road sporuna verdiğiniz önemli desteklere başkanımız, şahsım ve kulübümüz adına çok teşekkür etmek isterim. Ulusal ve yerel basında çıkan bazı haberlere ve yorumlara istinaden bu açıklamayı yapma gereğini duydum. Kulübün genel sekreteri olmam itibariyle taraf olarak üyelerimizin ve emekçilerimizin genel görüşlerini sizlerle paylaşmak isterim.

Yarışın etaplarının hazırlanması aşamasında , orman parkurunu düşünmeden önce bölgemizin coğrafi artılarını kullanarak bir çok farklı yerler ve arazilere bakılmıştır. Başkanımız, sayın Ahmet Demir bey, kendisi de bir yarışçı olduğundan ve uzun yıllardır bu sporun içerisinde olmasından dolayı 1. gün yarışının farklı bir parkurda koşulmasını arzu etti.

Ayrıca yarışmacı arkadaşlardan gelen isteklere göre bir orman parkuru istendiğini bunun çok zor olduğunu fakat bizim başarabileceğimizi söyleyerek parkuru oluşturmaya başladık. Bölgemizin coğrafi yapısı itibariyle off-road a uygun bir çok yer ve yerler vardı. Yarışı belli bir bölgeye sıkıştırabilir ve yarışmacılarımızı bu bölgede harman gibi döndürebilirdik.

Kayalar ve molozlar içerisinde,doğal dere yataklarında ,dik iniş ve çıkışların bulunduğu daha küçük çapı olan bir yeri tercih edebilirdik. Bizim açımızdan hem organizasyonu kolay olurdu hem de bu kadar emek ve para harcamazdık. Bölge halkımızı ,köylülerimizi ve il müdürlüklerimiz karşımıza almazdık.

Az öncede dediğim gibi başkanımız sayın Ahmet Demir bey de yarışçı olduğundan bir yarışçı gibi düşünerek ve organizasyonunda aksamaması için ;gerek yarışmacıların lojistik destekleri konusunda ve gerekse yarışın akıcılığı konusunda aynı zamanda da zevkli-emniyetli bir yarış olması konusunda bizce de doğru karar vererek bu güzel orman parkurunu hazırladık.

Bu parkuru standart 4×4 araçlarımızla en az 10 defa geçtik. Bir gün sağanak yağmur yağdı yine de standart araçlarımızla parkuru rahatlıkla geçtik. Zorluk derecesi çok düşük fakat sürüş zevki yüksek olan parkurumuza ,araç start dan girdiğinde orman yollarını takip ederek jütlerle ve emniyet bantları ile kapatılmış sapaklardan çıkmazsa ve kestirme yol aramazsa direkt stopa geliyor.

Kaybolma olasılığı kesinlikle yoktu. Zaten her 500 metrede bir sektörlerimiz vardı. Yarış esnasında yoldan çıkan ve ormana yuvarlanan araca müdahalemiz 3 dakikadır. Araç 3 kurtarıcı vinçlenerek ile hızla çekilmiş ve tekrar yarışa devam edebilmesi için etap bitiminde hızla kapalı parka yetiştirilmiştir. Böyle bir parkurda bunu başarmak takdir edersiniz ki kolay değildir.

Bunun zorluğunu ancak organizasyon yapanlar bilir. Organizatör kulüpler olmasa yarışmacılar nasıl yarışacak? Kurtarıcı ekibimize ayrıca teşekkür ederim. Orman etabındaki kapıların pozisyonu konusunda bir-kaç eleştiri aldık. Şunu belirtmek isterim ki bizzat başkanımız sayın Ahmet Demir bey parkurun hazırlığının bitiminde kontrol için yarış aracı ile bu kapıları yarış modunda geçerek test etmiştir ve bir çok yarışmacıdan da iyi zaman yapmıştır.

Sayın Federasyon başkanımız Metin Çeker Bey’in direktifleri ve tavsiyeleri başta olmak üzere ,direktörümüzün de istekleri ile etap hızlarını düşürmek için bu kapıların pozisyonunu bu şekilde yapmaya mecburduk. Yoksa aşırı hızdan dolayı vahim sonuçlar doğabilirdi. Allah’a şükürler olsun ki hiç kimsenin burnu bile kanamadı.

Orman etapları ,sadece yarışmacılarımızın off-road sporunun ruhuna uygun iyi ve zevkli bir parkurda koşmaları için hazırlanmıştır. Kötü niyet imalarını şiddetle kınıyoruz. İddia edildiği gibi wrc?ye katılan araçlarla bu parkur nasıl geçilir bilemiyorum. İsteyen deneyebilir. Yardımcı oluruz. İlk gün etaplarında Seyirci faktörü hiç baz alınmamıştır.

Yine de an az 600-700 kişi seyirci ilgi duymuş ve takip etmiştir. Yine ve bir ilk olarak orman etabını hem güvenlik amaçlı hemde görsel medya ya sunum yapmak için ilk defa bir hava aracı ile 90 dakika boyunca takibe aldık. Etap sonuçlarını anında internette yayınladık. Görüntüleri anında ulusal ve yerel medyaya servis ettik. İkinci gün yarışlarını internetten canlı verdik.

Yarış hazırlıklarına 45 gün önceden hazırlanmaya başladık.3 hafta önceden yol notları çıkarılmış,yarış haritaları web sayfamızda yayınlanmıştır. Yarışla ilgili gerekli uyarılar web sayfamızda yayınlanmıştır. Takip eden yarışmacılar teşekkür etmiştir. Bütün etapların 1. gün ve 2. gün etaplarının ve ulaşımların uydu resimleri çizimlerle ayrıntılı bir şeklide ve seyirciler için ulaşım kılavuzu ayrıntılı bir şeklide web sayfamızda yayınlandı.

Konaklama ,lojistik ve diğer bilgilerle ilgili uyarılarımız web sayfamızda yayınlanmıştır. Bir çok yarışmacı bizzat beni ve başkanımızı arayarak etaplar hakkında bilgi almış ve bazı yarışmacılar 1 gün önce gelerek yol notlarını çıkarmışlardır. Zaten sizlere verilen kitapçıklarda her şey ayrıntısı ile yazmakta idi. Genel olarak  okumayı sevmeyen bir millet olduğumuzdan her şeyi en kısa yoldan ve hızlıca halletmeye çalışıyoruz tabiiki hatalar kaçınılmaz oluyor.

Tam 70 kişilik ekibimizle 3 tam gün boyunca ciddi emek ve para harcayarak; bölge halkımızı,köylülerimizi, İl müdürlüklerimizi ikna ederek ve ciddi destek ve yardımlarını alarak gerçekleştirdiğimiz 1. gün yarışına biraz saygıyı hak ettiğimizi sanıyorum. Yetersiz hazırlık ve yarışmacıların (pilo-co pilot ve ekibi) yapması gerekenleri yapmadığı durumlarda nereler olduğunu bu yarışta yarışmacılarımız görmüştür her halde diye düşünüyorum.

Sayın başkanımız Türkiye şampiyonlarında ve bir çok yerel şampiyonalarda yarışmıştır. Tüm off-road organizasyonlarında Kardoff mümkün olduğunca yer almış ve destek vermiştir. Fakat Hiçbir zaman yapılan organizasyonlara olumsuz beyanı olmamıştır. Yine Kardoff olarak kulübümüzünde Hiçbir organizasyon hakkında medya ya ve-veya benzeri kuruşlara ve kişilere olumsuz bir beyanı olmamıştır. Duyan bilen varsa ltf. Bildirsin.

Hangi organizasyona gitsek çöpümüzü dahi yanımıza alarak güzel anılarımız ve karelerle geri dönüp biz daha iyisini nasıl yapabilirizi tartışmışızdır. Bizce olması gereken budur. Farklı düşünenler bu spora destek vermek yerine ciddi yaralar açarlar diye düşünüyorum. Eğer el birliği ile off-road sporuna destek vereceksek ve daha kaliteli yarışlar ve organizasyonların önünü açacaksak doğruları artıralım ve destekleyelim yanlış yapmayalım.

Yapanları da uyaralım. Bizce doğru ve yanlışa sadece bağlı bulunduğumuz Tosfed yetkilileri karar verecektir ve o karara tüm Türkiye saygı duymalıdır. Bence 10 numara bir yarış ve organizasyondu. Yıllardır organizasyon yaparız ama hiç bu kadar özenle dikkatle hazırlanamamıştık. Her şey 4×4?lüktü.

Bu nedenle ve vesile ile tekrar emeği geçen tüm Kardoff ekibine , güzel ülkemizin her köşesinden gelen tüm yarışmacı arkadaşlara ve ekiplerine ,İl ve ilçe yönetimlerimize,mülki amirliklerimize,destek veren diğer kulüplerimize, köylülerimizin anlayışına, sponsorlarımıza, görev almış emekçilerimize ve en önemlisi yaklaşık 4000 kişilik seyircimize başkanımız sayın Ahmet Denir bey ve yönetim kurulumuz adına çok çok teşekkür ederim. Tüm katılan katılamayan yarışmacı arkadaşlarımıza başarılarının devamını dilerim.

Son 70 haber

2 Yorum - “Kardoff: “Safranbolu’da her şey 4×4?lüktü””

  1. Nurican Hızır

    Sn Rüstem Kılıç tanışmıyoruz, ama yazınızı okudum ve gıyaben sizi ve emeği geçen Kardoff’luları kutluyorum. Bilhassa özeleştiri yazınız mükemmel olmuş.Teknik, açıklayıcı ve anlaşılır olmuş. Tekrar kutlarım.

  2. Batuhan Korkut

    Kardoff ailesini yürekten kutlarım. Çok katılmak, yarışmak istediğim yarıştı. Gerek canlı yayınla gerek canlı sonuçlarla yarışı oradaymış gibi takip edebildim. Yarışan tanıdıklarımla görüştüklerimin hepsi yarıştan çok memnundular hatta özellikle ilk günki orman etabından.

Yoruma kapalı

Go To Top